OK

OK Cancel

Thank you

Close

Adipocyty

Adipocyty to komórki magazynujące tłuszcz i składniki odżywcze w tkance podskórnej.

Adipocyty to komórki rezerwowe znajdujące się w tkance podskórnej. Magazynują one tłuszcze proste oraz nadmiar innych składników odżywczych nie wykorzystanych przez organizm pod postacią tłuszczu.

Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje tkanki tłuszczowej:
▪ biała (żółta) – magazynuje substancje zapasowe, jest największym rezerwuarem energii w organizmie gromadzonej w formie trójglicerydów, ma też właściwości ochronne i izolacyjne, jest gruczołem dokrewnym, w którym wydzielane są hormony,
▪ brązowa – odpowiada za utrzymanie prawidłowej temperatury ciała.
Ponadto w tkance tłuszczowej znajdują się adipocyty:
▪ beżowe – uważane za postać pośrednią między komórkami białej i brązowej tkanki,
▪ różowe – powstające z podskórnej tkanki tłuszczowej u kobiet w czasie ciąży i w okresie laktacji, bierze udział w wytwarzaniu mleka.

Liczba adipocytów tworzących tkankę tłuszczową dorosłego człowieka kształtuje się w czasie trzech okresów życia:
▪ w ostatnich 3 miesiącach życia płodowego (ma na to wpływ sposób odżywiania się matki),
▪ na przełomie pierwszego i drugiego roku życia – ilość wytworzonych wówczas komórek utrzymuje się na tym samym poziomie do 8-10. roku życia,
▪ w początkowym okresie dojrzewania – ta faza rozpoczyna się w wieku ok. lat 10 i trwa do 18. roku życia.

Średnia liczna adipocytów dorosłej osoby wynosi 25-30 milionów. Przejadanie się lub brak ruchu w okresach kluczowych dla wzrostu adipocytów (ich ilości i objętości) może powodować problemy z nadwagą lub otyłością w późniejszym wieku. W przypadku nadwyżki pożywienia, które nie jest kompensowane przez aktywność fizyczną, adipocyty powiększają swoją objętość (nawet 20-krotnie, w zależności od uwarunkowań genetycznych oraz lokalizacji, np. u mężczyzn częściej na brzuchu, u kobiet na udach i pośladkach) wskutek gromadzenia nadmiaru niewykorzystanej energii w formie trójglicerydów (mówi się wtedy o tzw. przeroście adipocytów). Obserwujemy to jako tycie. Natomiast gdy chudniemy, adipocyty zmniejszają swoją objętość, rozkładając w procesie lipolizy nagromadzone trójglicerydy na glicerol i kwasy tłuszczowe gotowe do użycia przez organizm. Masa tłuszczowa zazwyczaj ma tendencję przyrostową do 60-70. roku życia, a następnie maleje.  


Dowiedz się więcej o budowie tkanki podskórnej

Tkanka tłuszczowa magazynuje energię i izoluje organizm

Indeks dermatologiczny