Jak powinna wyglądać dieta po 50 roku życia?
Stosowana przez nas dieta wpływa na skórę i ogólny stan zdrowia bez względu na to, ile mamy lat i czy właśnie przechodzimy menopauzę. Niedobór pewnych składników oraz nadmiar innych sprawia, że ten brak równowagi odbija się na naszym dobrym samopoczuciu.
Wiele kobiet zastanawia się, jak schudnąć po 50. roku życia. Pozostając jednak przy temacie menopauzy, prezentujemy te składniki odżywcze, które w tym okresie życia odgrywają kluczową rolę.
Coraz większa liczba badań dotyka problemu uciążliwych objawów menopauzy oraz sposobów jak im zapobiegać. Udowodniono, że zrównoważona dieta, która dostarcza niezbędnych składników odżywczych, wpływa na znaczne ograniczenie występowania objawów menopauzy i zniwelowania ich uciążliwości[1].
Odkryj innowacyjną pielęgnację
Neovadiol
dla skóry przed i po menopauzie
SKUTECZNOŚĆ
POTWIERDZONA KLINICZNIE
1 Neovadiol przed menopauzą krem na dzień: ocena kliniczna 220 kobiet po 3 miesiącach.
2 Neovadiol po menopauzie krem na dzień: ocena kliniczna 219 kobiet po 3 miesiącach.
skóra dojrzała?
Grupy składników odżywczych o istotnym znaczeniu podczas menopauzy:
● Fitoestrogeny
● Witamina D
● Wapń
● Kwas foliowy
● Polifenole
● Błonnik pokarmowy
● Kwasy tłuszczowe Omega-3
Grupy składników odżywczych o istotnym znaczeniu w okresie menopauzy to fitoestrogeny, witamina D, wapń, kwas foliowy, polifenole, błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3.
Zacznijmy od fitoestrogenów
Witamina D i wapń
Podczas menopauzy spada gęstość kości, dlatego należy spożywać witaminę D w dużej ilości[1].
Przeczytaj więcej o tym, co dzieje się z poziomem wapnia po 50. roku życia.
Menopauza a układ krążenia
Warto włączyć do diety rośliny strączkowe, warzywa liściaste i jagody. Nie zapominaj o dobrych tłuszczach z olejów roślinnych, orzechów, nasion i ryb[1, 3].
Dowiedz się również jakiej żywności unikać podczas menopauzy.
Moc owoców jagodowych
Kolejną ważną grupą produktów są owoce jagodowe. Zawierają one wiele niezbędnych składników odżywczych: witaminy, składniki mineralne, foliany, błonnik i polifenole. Mogą one zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów oraz ograniczenia funkcji poznawczych, dlatego uważa się, że mają korzystne działanie w okresie menopauzy[3]. Warto, aby dieta po 50. roku życia była w nie bogata.
Kwasy omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ważną rolę w przypadku niektórych chorób, takich jak choroby układu krążenia i choroby nowotworowe. Dobrze, aby zawierała je dieta dla 50-latki, z pewnością przyniesie to pozytywne skutki. Źródłem kwasów omega-3 są oleje roślinne (np. olej lniany), orzechy (najwięcej kwasów omega-3 mają orzechy włoskie), nasiona (takie jak siemię lniane) oraz ryby morskie[1].
Odkryj innowacyjną pielęgnację
Neovadiol
dla skóry przed i po menopauzie
SKUTECZNOŚĆ
POTWIERDZONA KLINICZNIE
1 Neovadiol przed menopauzą krem na dzień: ocena kliniczna 220 kobiet po 3 miesiącach.
2 Neovadiol po menopauzie krem na dzień: ocena kliniczna 219 kobiet po 3 miesiącach.
skóra dojrzała?
ŹRÓDŁA:
[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych
składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i
Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Purdue-Smithe, A. C., Whitcomb, B. W., Szegda, K. L., Boutot, M. E., Manson, J. E., Hankinson, S. E., … Bertone-
Johnson, E. R. (2017). Vitamin D and calcium intake and risk of early menopause. The American Journal of Clinical
Nutrition, ajcn145607.
[3]. Huntley, A. L. (2009). The health benefits of berry flavonoids for menopausal women: Cardiovascular disease,
cancer and cognition. Maturitas, 63(4), 297–301.