Jagody camu camu
Jagody camu camu to „superowoce” o bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Dzięki temu znajdują zastosowanie w profilaktyce przeciwstarzeniowej. Wyciąg z jagód camu camu jest też cennym składnikiem kosmetyków chroniących skórę przed fotostarzeniem i stresem oksydacyjnym.
- Jagody camu camu rosną w lasach deszczowych Amazonii i są w tym regionie tradycyjnie stosowane jako środek leczniczy oraz dodatek do potraw.
- Mają bardzo wysoką zawartość witaminy C i są silnym antyoksydantem, spowalniając proces starzenia, co wykorzystywane jest także w pielęgnacji skóry.
- Chronią też skórę przed szkodliwym wpływem promieni UV, wolnych rodników i zanieczyszczeń. Są cennym dodatkiem kremów przeciwstarzeniowych oraz kosmetyków do opalania z filtrami.
- Można też zażywać je w postaci sproszkowanej i gotowych suplementów.
Jagody camu camu – co to jest?
Camu-camu (łac. Myrciaria dubia) to niewielkie drzewo (do 3 m) rosnące w amazońskich lasach deszczowych głównie na obszarze Brazylii i Peru. Wydaje ciemnoczerwone / fioletowo-czerwone owoce o wielkości śliwki (ok. 1-3 cm) i żółtym miąższu, kształtem przypominające jagodę. Mają one łagodny zapach, ale ze względu na niezwykle wysoką zawartość witaminy C są bardzo kwaśne i nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Zwykle robi się z nich soki, przeciery i pulpy, są też dodatkiem do żywności i napojów. W Ameryce Łacińskiej jagody camu camu są też stosowane tradycyjnie jako środek leczniczy w zakażeniach wirusowych i bakteryjnych, wykorzystuje się je też w pielęgnacji skóry.
Jagody camu camu – właściwości
Można powiedzieć, że ze względu na niezwykle wysoką zawartość witaminy C (nawet do 50g / kg masy świeżego owocu) są prawdziwą bombą antyoksydacyjną! Zawierają nawet do 50 razy więcej witaminy C niż owoce pomarańczy oraz dodatkowo wiele składników mineralnych (np. sodu, potasu, wapnia, cynku, magnezu, miedzi) i aminokwasów pomagających w absorpcji witaminy C. W jagodach camu camu zidentyfikowano ponad 30 związków fenolowych (w tym cennego kwasu elagowego o właściwościach antynowotworowych) – ich zawartość jest większa niż w wielu innych owocach tropikalnych znanych ze swoich leczniczych właściwości. Zawierają też karotenoidy i antocyjany, dzięki czemu ich potencjał antyoksydacyjny jest dużo większy niż przyjmowanej doustnie witaminy C w podobnych dawkach. Co ważne, mimo że podczas mrożenia i przetwarzania camu camu zawartość witaminy C zmniejsza się, nadal pozostaje ona wyższa niż w innych egzotycznych superowocach! Dzięki temu jagody camu camu mogą mieć wszechstronne działanie na organizm:
- spowalniają proces starzenia się,
- wzmacniają układ odpornościowy,
- zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób krążenia,
- chronią wzrok – dzięki wysokiej zawartości luteiny zmniejszają ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej,
- chronią układ nerwowy przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera czy demencja,
- wspomagają leczenie infekcji, stanów zapalnych, przeziębień i zakażeń bakteryjnych,
- są polecane w profilaktyce nowotworów.
Owoce camu camu mają niski indeks glikemiczny i dużo błonnika, są więc też polecane osobom dbającym o sylwetkę, odchudzającym się i cierpiącym z powodu cukrzycy.
Jagody camu camu – zastosowanie
Jagody camu camu wykorzystywane są przede wszystkim do produkcji soków, proszku oraz zagęszczonej pulpy. W tej formie mogą być dodawane do potraw i napojów, np. do marynaty do mięs, deserów, wypieków, jogurtów, sałatek. Najłatwiej jest korzystać ze sproszkowanych jagód – zaleca się spożycie 1 łyżeczki dziennie (można ją dodać smoothie czy owsianki). Wygodne są też tabletki – warto jednak zwrócić uwagę na jakość i czystość kupowanego produktu (100% jagód camu camu). Nie ma wielu przeciwwskazań do stosowania jagód camu camu – to przede wszystkim ciąża i karmienie piersią, nie są też polecane małym dzieciom.
Jagody camu camu w kosmetyce
Ze względu na swoje cenne właściwości antyoksydacyjne jagody camu camu są też polecane w codziennej pielęgnacji skóry:
- neutralizują szkodliwy wpływ wolnych rodników i zmniejszają stres oksydacyjny,
- chronią skórę przed negatywnym wpływem promieniowania UV, które jest uważane za główną przyczynę przedwczesnego starzenia się skóry – oczywiście, nie zastąpią filtra przeciwsłonecznego, ale są dodawane do kremów ochronnych SPF jako cenny składnik przeciwstarzeniowy,
- rozjaśniają przebarwienia, ujednolicają koloryt skóry, przywracają skórze promienny blask i wypoczęty wygląd,
- zawarta w nich witamina C ma też zdolność pobudzania fibroblastów do produkcji kolagenu i elastyny, dzięki czemu ujędrniają skórę, nadają jej elastyczność i sprężystość, redukują nawet głębokie zmarszczki i bruzdy,
- chronią skórę przed zanieczyszczeniami środowiskowymi i smogiem, które są odpowiedzialne nie tylko za przyspieszone starzenie się skóry, ale też podrażnienia, uwrażliwienie, szary, zmęczony kolor, problemy z trądzikiem i inne niedoskonałości,
- mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, co może być wykorzystane w pielęgnacji skóry trądzikowej, z trądzikiem różowatym czy nawracającymi stanami zapalnymi.
Jagody camu camu znajdziesz w kremach do opalania i do codziennej pielęgnacji.
Poznaj też zasady bezpiecznego opalania
Źródła:
Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców
roślin egzotycznych; Postępy fitoterapii; 2012, 2: 93-100
Langley P.C., Pergolizzi J.V., Taylor R., Ridgway C., Antioxidant and Associated Capacities of Camu Camu (Myrciaria dubia): A Systematic Review ; Journal of Alternative and Complementary Medicine; 2015 Jan 1; 21(1): 8–1