Dlaczego tak trudno schudnąć w okresie menopauzy?
Być może Twoje ciało gromadzi siły, aby przetrwać przez ten czas ciągłych zmian, a może jest inny powód. Zrozumienie tego, dlaczego tak się dzieje, nie jest jednak najistotniejsze.
Ważniejsze jest, aby skupić się na utrzymaniu właściwej masy ciała. Dlatego waga to jedno, ale równowaga to zupełnie inna sprawa.
Menopauza wywołuje w ciele kobiety zmiany hormonalne, co może prowadzić do pojawienia się chorób i dolegliwości. Jednym z takich skutków jest przybieranie na wadze. Co wtedy dzieje się w organizmie? Przede wszystkim zmienia się rozłożenie tłuszczu w tkankach. Tkanka tłuszczowa u kobiet w wieku rozrodczym nagromadza się na udach i biodrach. W okresie menopauzy nadmiar tłuszczu gromadzi się w okolicy brzucha, otaczając narządy wewnętrzne ciała[1].
Dowiedz się więcej o tym, jak uniknąć przybierania na wadze podczas menopauzy.
Odkryj innowacyjną pielęgnację
Neovadiol
dla skóry przed i po menopauzie
SKUTECZNOŚĆ
POTWIERDZONA KLINICZNIE
1 Neovadiol przed menopauzą krem na dzień: ocena kliniczna 220 kobiet po 3 miesiącach.
2 Neovadiol po menopauzie krem na dzień: ocena kliniczna 219 kobiet po 3 miesiącach.
skóra dojrzała?
Przyczyny przyrostu masy ciała
Są różne przyczyny częstszego występowania otyłości u osób w starszym wieku. Wpływa na to spowolnione tempo przemiany materii oraz niższa aktywność fizyczna.
Przybieranie na wadze nie jest tylko wynikiem procesu starzenia się. Istotne znaczenie mają również specyficzne i potencjalnie powiązane ze sobą mechanizmy. Obejmują one niedobór estrogenów, wahania nastroju i zaburzenia snu. Jednak literatura przedmiotu wskazuje na teorię, że przyrost masy ciała u kobiet w średnim wieku może być przede wszystkim wynikiem starzenia się i zmian stylu życia, a menopauza nie wywołuje znacznego przyrostu wagi. Oznacza to, że odpowiednia dieta i aktywność fizyczna pozwolą utrzymać właściwą masę ciała[4]. Oto kilka prostych zasad odpowiedniej diety, która może być odpowiedzią na to, jak schudnąć po menopauzie:
Co powinnaś jeść:
Codziennie
Zboża: jedna lub dwie porcje podczas posiłku, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty, ryż i inne
Warzywa: 2 lub więcej porcji na posiłek, przynajmniej raz na surowo (jeden posiłek dziennie)
Owoce: 1-3 porcje podczas posiłku, jako najczęściej wybierany deser
Woda: codziennie spożycie ok. 1,5-2 l (czyli 6-8 szklanek)
Nabiał: obecne w ograniczonej ilości (dwie porcje dziennie), najlepiej odtłuszczone
Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy: jako główne źródło lipidów odżywczych
Przyprawy, zioła, czosnek i cebule: to dobry sposób na ograniczenie spożycia soli
W tygodniu
Ryby i owoce morza (dwie porcje lub więcej), białe mięso (dwie porcje) i jajka (dwie do czterech porcji)
Spożycie czerwonego mięsa (mniej niż dwa posiłki, najlepiej chude mięso) oraz mięso przetworzone (jedna porcja) powinny być ograniczone w ilości i częstotliwości spożycia
Połączenie warzyw (więcej niż dwie porcje) i zbóż to zdrowe źródło białek roślinnych i lipidów, czym można zastępować mięso
Ziemniaki powinno się spożywać trzy lub mniej razy w tygodniu, najlepiej świeże, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny, a często są smażone
Okazjonalnie
Żywność bogata w cukry i niezdrowe tłuszcze (słodycze): cukierki, ciasta i napoje, takie jak słodkie soki owocowe i napoje gazowane należy spożywać w niewielkich ilościach albo wcale – produkty te mają bardzo dużą dawkę energetyczną i przyczyniają się do przybierania na wadze
Odkryj innowacyjną pielęgnację
Neovadiol
dla skóry przed i po menopauzie
SKUTECZNOŚĆ
POTWIERDZONA KLINICZNIE
1 Neovadiol przed menopauzą krem na dzień: ocena kliniczna 220 kobiet po 3 miesiącach.
2 Neovadiol po menopauzie krem na dzień: ocena kliniczna 219 kobiet po 3 miesiącach.
skóra dojrzała?
ŹRÓDŁA:
[1]. Pertyński T, Stachowiak G. Menopause — facts and controversies. Endokrynologia Polska/Polish Journal of[1] [2] [3]
Endocrinology Tom/Volume 57; Numer/Number 5/2006
[2]. Marlatt, K. L., Beyl, R. A., & Redman, L. M. (2018). A qualitative assessment of health behaviors and experiences
during menopause: A cross-sectional, observational study. Maturitas, 116, 36–42.
[3]. Monteleone, P., Mascagni, G., Giannini, A., Genazzani, A. R., & Simoncini, T. (2018). Symptoms of menopause —
global prevalence, physiology and implications. Nature Reviews Endocrinology, 14(4), 199–215.
[4]. Kapoor, E., Collazo-Clavell, M. L., & Faubion, S. S. (2017). Weight Gain in Women at Midlife: A Concise Review
of the Pathophysiology and Strategies for Management. Mayo Clinic Proceedings, 92(10), 1552–1558.
[5]. Addor, F. (2018). Beyond photoaging: additional factors involved in the process of skin aging. Clinical, Cosmetic
and Investigational Dermatology, Volume 11, 437–443.
[6]. Bach-Faig, A., Berry, E. M., Lairon, D., Reguant, J., Trichopoulou, A., Dernini, S., … Serra-Majem, L. (2011).
Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates. Public Health Nutrition, 14(12A), 2274–2284.